luni, 8 februarie 2010

MISCAREA MECANICA-REPAOS

Def: Se numeste viteza medie a punctului material in intervalul de timp ?t, in raport cu sistemul de referinta considerat, marimea vectoriala v¯m definita de relatia: v¯m=?r¯/?t=[r¯(t+?t)-r¯(t)]/?t

OBS:- viteza medie este determinata relativ la un anumit interval de timp ( lund alt interval →det. O alta viteza medie).Conform formului de definitie →viteza medie are directia si sensul vectorului deplasare. Este deci (in general) secant la traictorie.

Def: Se numeste viteza momentana ( sau instantanee) a punctului material la momentul t , in raport cu sistemul de referinta considerat marimea vectoriala v¯(t). V¯(t)=?r¯/?t=[r¯(t+?t)+r¯(t)]/?t pentru ?t foarte mic.
Def: Se numeste acceleratie medie a punctului material in intervalul de timp ?t marimea vectoriala a¯m definita de relatia: a¯m=?v¯/?t=[v¯(t+?t)-v¯(t)]/?t

OBS: Conform definitiei vectorul ?v¯ si vectorul acceleratie medie a¯m sunt intodeauna orientate spre”intervalul” intervalul traictorie, adica spre partea concava.Def: Se numeste acceleratie momentana o punctului material la momentul t marimea, vectorial a¯(t) definita de relatia: a¯(t)=?v¯/?t=[v¯(t+?t)-v(t)]/?t pentru ?t foarte mic.

Niciun comentariu: